Säljarens nya möjligheter!

Jag har arbetat med försäljning inom B2B, framför allt med IT av olika slag, i många år. Under åren som gått har jag märkt rätt stora förändringar i hur min roll och dagliga arbete ser ut.

Det divideras huruvida kalla samtal faktisk fungerar - eller inte alls fungerar längre. Och vad ger det där inbound-social-selling egentligen? Faktum är att det är så enkelt som att kombinera den gamla skolan med de nya digitala möjligheterna för att hitta den vinnande kombinationen.

Jag börja sälja när stort fokus lades på hög aktivitetsnivå med kalla samtal och bokade möten som viktiga mål. Jag hade tur att coachas av dåtidens ”rävar". Att kalla samtal fortfarande fungerar är jag fullt medveten om, men blir lika förvånad varje gång någon hävdar att det är det bästa och enda sättet att arbeta på.

Det som är så spännande idag är att vi inte bara har telefon och e-mail som verktyg, utan att vi faktiskt kan få så mycket mer hjälp än vi kunde för bara några år sedan. Vi kan verkligen säkerställa att inget lead eller kund blir glömd i en alldeles för lång aktivitetslista. Utifrån ett kundperspektiv kan vi även se till att vara mer relevanta så att kunden får rätt information i rätt tid, utifrån var denne är i sin köpprocess.

För mig har det varit ett stort lyft som gör mitt jobb som säljare roligare och jag känner att jag får mer ut av mina insatser. Med en kombination av det traditionella tänket, med hög aktivitetsnivå, ihop med en högre träffsäkerhet kring timingen i kundens köpprocess, innebär det att vi säljare nu har ett ännu roligare arbete! Kunderna vi träffar är i regel i rätt läge och vi kan ta en roll som rådgivare, eftersom kunden är mycket mer påläst.

Med de komponenterna har jag svårt att se att vi säljare skulle ha en anledning att inte kasta oss över de digitala möjligheterna och bli bästis med marknadschefen. Vi kan också bidra till hans eller hennes arbete. Ett exempel är detta blogginlägg.

Nästa vecka håller vi ett seminarium om hur köpprocesser har förändrats och vilka nya krav, men också möjligheter, detta innebär för säljchefer och säljare inom B2B.

 

Varmt välkommen!

 

/Wilma