My Börjeson, Ted & Gustaf: ”Webben i kundens glasögon”

Jag har jobbat med webb och användarvänlighet under många år. Det är en miljö av ständiga förändringar där kundens nöjdhet alltid är i fokus. När man jobbar med webben finns det mycket att tänka på, i texten nedan hittar du mina bästa tips.

Placera kunden i rätt fack

Ett tips är att stoppa webbinnehållet i tre olika ”korgar”. De tre ”korgarna” är:

1. Innehållet som finns – varför finns det där?

2. Innehåller som verksamheten vill ska finnas – är det relevant för kunden?

3. Innehåll som kunderna vill ha – hör med säljarna om hur det ska det se ut!

Putsa och prioritera sedan detta innehåll. Ta bort innehållet som bara ligger där samt innehållet som verksamheten vill ha. Fokusera istället på vad kunderna vill ha och skapa innehåll för det.

Ett tips som nästan alltid fungerar är att skapa kundcase där du låter dina kunder visa hur din produkt minskat kostnader. Det skapar konkret värde.

Var noga med målet

En bra tumregel är: en webbsida – ett budskap och ett mål. Se startsidan som ett shoppingfönster för det du försöker sälja just nu.

Du är inte din konkurrent

Alla tjuvkikar på konkurrenterna idag. Man döper saker på samma vis, har samma navigationsstruktur osv. Men då hamnar du i den generiska massan och sticker inte ut.

Istället ska du våga tro på dig själv, testa, lära och ta med nyvunnen kunskap på resan framåt.

En bra fråga är: ”Hur vill kunderna ha det på webben”? Om du inte vet hur du ska prata med kunderna på webben, kolla med den bästa säljaren, denne vet.

När du får rätt innehåll för rätt målgrupp faller allt på plats.

Personifiera mera

Nästa steg är att vässa och göra den mer personlig. Vi är människor i första hand och yrkespersoner i andra hand. Glöm företagsfloskler i stil med ”unika produkter”, ”effektiva system”. Det stack ut för 30 år sedan, idag förvandlar detta språk oftast dig till en 80-tals-dinosaurie. Var konkret, prata begripligt på webben.

Webben bör också byggas för förändring och organisationen och kulturen anpassas till förändring.

Tänk flexibelt

Att få organisationen att tänka flexibelt och testa sig fram på webben är en väldigt viktig utmaning. Var sedan inte rädd för att fortsätta reducera och ta bort innehåll som är icke relevant för kunder.

Många företag lanserar nya webbplatser och förnyar sig regelbundet. Men att lansera en bra sajt och tänka att nu kan den fungera i fem år med information och kontaktuppgifter, det fungerade kanske för tio år sedan. Inte idag.

Ett inte ovanligt problem är att man försöker få med allting som alla i organisationen tycker är viktigt. Men då växer webbplatsen enormt. Det har ingen kund möjlighet att ta in när de surfar runt ute på webben. Försöker du nå alla når du inte någon.

Sälj till dina konkurrenter

Målgruppen är inte alltid uppenbar.

Vi har t ex valt att rikta oss till våra konkurrenter, så att de säljer åt oss. Vi delar med oss av vår kunskap. Det finns de som visar precis allt de gör och kan vara en smart strategi eftersom kunderna instinktivt ofta tänker att det är toppen på isberget av vad de kan. Imponerande.

 

/My Börjeson
Projektledare Ted & Gustaf

My Börjeson är har studerat nationalekonomi vid Stockholms universitet och jobbar idag som projektledare på webbyrån Ted & Gustaf.